22 Nisan 2010 Perşembe

Proxy Nedir ( İnternette Ip Gizlemek )


Proxy Nedir?

Proxy; kelime anlamı olarak "Vekil" ya da " elçi" anlamına gelmektedir.Bizim kullandığımız anlamda Proxy; internet erişimi sağlanırken,çıkışın bir proxy servisi üzerinden sağlanmasıdır. Peki Proxy Servisinedir?



Proxy Servisi nedir?

Proxy servisi; internet üzerindeki yerel bir ağ (ya da internete bağlıbir bilgisayar) ile, dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan biryardımcı geçiş (gateway) sistemidir. İki amaç için kullanılabilirler :

1. Bu kullanımda, bir proxy servisi (sunucusu), sizin adınızasizden aldığı bilgi alma isteklerini yürütür ve sonucu yine sizeiletir. Ancak, aynı anda, bu bilgilerin bir kopyası da (cache),bu proxysunucusu üzerinde tutulur ve bir dahaki erişimde kullanıcının istediğibilgiler doğrudan ilgili siteden değil de, proxy servisinden gelir;dolayısıyla, iletişim daha hızlı olur. Internete erişim için mutlakabir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak, size en yakın bir servisnoktasındaki proxy servisini kullanmanız, internet erişiminizi birhayli hızlandıracaktır.

2. Firewall-güvenlik sistemlerinin kullanıldığı yerlerde,kullanıcıları çıkışları tek bir makine üzerinden olabilir. Bu durumdaproxy servis makinesi sadece bir aracı olarak çalışır. Proxy servisikullanmanın avantajı çoktur. Herhangi bir siteden istediğiniz bir bilgi(web sayfası, ftp dokumanı vb) eğer kullandığınız proxy servisindehenüz depolanmamışsa, bu bilginin olduğu siteden alınır ve sizeiletilir. Ancak, daha sonra başka bir kullanıcı (ya da siz) aynıdokümanı/bilgiyi istediğinizde, ilgili döküman/bilgi proxy servisindedepolandığı (cache) için, doğrudan oradan size iletilir ve erişiminizde çok daha hızlı olur. Proxy servisleri, uluslararası internetbağlantılarındaki yoğunluğu azaltmak, erişimleri hızlandırmak ve ağıdaha etkin kullanmak için çok yararlı araçlardır da aynı zamanda. Şöyleki; bir şirkette kurulmuş bulunan network ağı düşünün ve şirketçalışanlarına internet bağlantısı da sağlanıyor. Bu kullanıcılarınhepsi için, ayrı hatların internet bağlanması gereksiz ve maliyetli birdurum oluşturacaktır. Ancak, ana sunucu üzerinden sağlanacak internetçıkışı, proxy sunucusu vasıtası ile tüm kullanıcılar tarafındankullanılabilecektir. Bu, internet üzerindeki yoğunluğu azaltacağı gibi,hızı da arttıracak ve aynı zamanda kullanıcıların proxy sunucunundepolama (cache) özelliğinden faydalanmasını da sağlayacaktır. Şimdi,proxylerin, bizlerin kullandığı alanda nasıl kullanıldığına bakalım;

Güvenlik Amacı ile Proxy Kullanımı:

Proxyler, proxy sunucusunun ayarları ile ilgili olarak, kendilerinebağlandıktan sonra üzerilerinden internet çıkışı sağlayan makinelerinIP numaralarını gizleme ya da gizlememe durumlarına göre seviyelereayrılırlar. Anonymous tabir edilen proxyler de, genelde gizlenmebaşarılı sonuçlar. Ancak, unutulmamalıdır ki, gizlenilmesi gerekendurumun sonucunda hakkınızda yasal bir işlem yapılacaksa, proxysunucusu da log tutmaya ayarlı olabilir ve size 2 günde ulaşacaklarsa,proxy kullanmanız bu sürenin 4 güne çıkmasını sağlamaktan başka bir işeyaramaz.


Bulduğumuz sağlam bir proxyi nasıl kullanacağız?


Internet Explorer simgesi üzerinde sağ click ve "özellikler" üzerindenya da internet explorer açtıktan sonra "araçlar" kısmına giriş yapılır.Bundan sonra "Internet Seçenekleri/Bağlantılar menusune giriş yapılırve çıkan ekranda sağ altta bulunan "yerel ağ ayarları" tuşu tıklanır.Yerel Ağ Ayarları ( LAN Settings) kısmında, ekranın alt tarafı ProxyAyarları kısmında " Yerel Ağınız İçin Birt Proxy Sunucusu Kullanın"yazısının solundaki kutucuk işaretlendiğinde, proxynin yazılacağı kutukullanıma açılacaktır. Buraya Proxyi ve port numarasını yazdıktansonra, "tamam" denilerek ayarlardan çıkılır. Proxy Ayarları ekranında,en alt solda " Yerel Adresler İçin Proxy Sunucusunu Atla" seçeneğiişaretlendiğinde, adından da anlaşılacağı üzere Türkiye içinde bağlantıtalep edilen internet adreslerine bağlanırken proxy sunucusu devreyegirmeyecek, sadece yabancı adresler için devreye girecektir. Proxyidoğru ayarlayıp ayarlamadığınız test etmek isterseniz, kısaca halakorkularınız varsa, www.whatismyip.com adresinden bunu kontrol edebilirsiniz.

Firefox için Firefoxu açtıktan sonra "araçlar" kısmına giriş yapılır.Bundan sonra "Seçenekler" menusune giriş yapılır ve çıkan ekranda üsttarafta bulunan sekmelerden "Gelişmiş" tıklanır ardından hemen altındabulunan kısa yollarda "Ağ" tıklanır ve son olarak "Ayarlar" tıklanır.Karşınıza çıkan ekranda üst kısımda bulunan 3 seçenekten sonucusu olan"vekil sunucu" ayarları tıklanır HTTP vekil sunucusu ve port girilirardından "tamam" tıklanarak işlem gerçekleşmiş olur.Proxyi doğruayarlayıp ayarlamadığınız test etmek isterseniz, kısaca halakorkularınız varsa,www.whatismyip.com adresinden bunu kontrol edebilirsiniz.


ÖNEMLİ NOTLAR:
- Dial-up bağlantılarda, modem simgesi üstüne tıklanarak, modemin proxykullanımına açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. ADSL, Kablo gibidiğer bağlantılarda direkt olarak tarayıcı üstünden ayar ile proxykullanılabilir.
- Bir LAN içindeyseniz, proxy kullanmak gibi bir lüksünüz olması biraz zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder