13 Nisan 2010 Salı

Doğru Arsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

 Satın aldığınız arsa hangi durumlarda daha çok prim yapar? Arsaya yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Nerede, hangi tip arsaya yatırım yapmak kârlı? Arsa fiyatları nerede, ne kadar? Yıldızı parlayacak yerler nereler? Uzmanlara sorduk...
Arsa, yatırım araçları içinde her zaman en çok rağbet gören seçenekler arasında bulunuyor. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan büyük hareketlilikle birlikte arsaya yatırımın popülaritesi iyice artmış durumda. Çünkü en çok kazandıran gayrimenkul yatırımlarından biri. Karlı olmasının yanı sıra arsa yatırımı yapmak bir o kadar da riskli. Bu nedenle yatırım yaparken mutlaka uzman kişilere danışmakta fayda var. Arsa almayı düşünenler için işin inceliklerini gayrimenkul uzmanlarına sorduk. 
Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, harita mühendisi, şehir plancı ya da bir mimara göstermeden, hatta arsanın yerini işin ehli bu kişiler tarafından sınırlarıyla görmeden yatırım yapılmaması gerektiğini belirtiyor.
GELİŞMEYE AÇIK YERLER PRİM YAPIYOR...
Yatırımcıların en az 5-10 yıl vadeli düşünerek arsa yatınmı yapması gerektiğini söyleyen TSKB (Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası) Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut ise, yatırım yapacakların, ilk etapta arsanın imar durumu ve inşaat yapabilme imkanına bakmaları gerektiğini vurguluyor.
Cansel Turgut arsa yatırımı yapılacak yerin son derece önemli olduğuna da işaret ediyor. Gelişmekte olan bölgelerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Turgut, "Gelişmekte olan bölgelerde ya da büyük şirketlerin yatırım yapacağı yerlerde yeterince beklendiğinde, arsaların prim yapması kaçınılmaz oluyor" diyor. Turgut, dikkat edilmesi gereken diğer konular hakkında ise şunlan söylüyor: "Yatırım yapılacak arsanın istenen amaca uygun nitelikte yerleşim ve imar imkanları sunma olanağı, mevcut ve yeni açılacak yollara, kavşaklara, diğer tüm ulaşım imkanlarına yakınlığı, açılmış veya açılacak ticari projelere, büyük alışveriş merkezlerine, ofis veya üretim tesislerinin yoğunlaştığı ve ulaşım bağlantılarıyla desteklenen güçlü alt merkezlere, semt merkezlerine yakınlığı incelenmeli."
HİSSELİ ARSA TERCİH ETMEYİN!
Arsa alımı sırasında tapu senedini kontrol ederek ada, pafta ve parseli belirtilen arsanın size gösterilenle aynı olup olmadığını mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Başak Soner'e göre arsanın hisseli mi yoksa müstakil tapulu mu olduğu da en çok dikkat etmeniz gereken konuların başında bulunuyor. Uzmanlar eğer hisseli bir arsa alacaksanız diğer hissedarlarla tam olarak anlaşmadıkça bu tip arsalan tercih etmeyin uyarısında bulunuyor. Arsanın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek mülkiyet haklarını kısıtlayacak herhangi bir kısıtlama olup olmadığını da mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Uzmanlar alacağınız taşınmazın SİT alanı, su koruma havzası, askeri alanlarda olup olmadığını mutlaka araştırmanızı öneriyor.
EN ÇOK PRİM YAPAN BÖLGELER...
Peş peşe kırılan satış rekorlarının da ortaya çıkardığı gibi İstanbul'daki en değerli arsalar Levent -Maslak hattında yer alıyor. Son dönemlerde bu güzergah dışında hızla prim yapan ve yıldızı parlayan yerler de var. Başak Soner, batıdan doğuya en çok prim yapan yerleri şöyle sıralıyor: Mimaroba, Bahçeşehir, ikitelli, Kemerburgaz, Riva, Çekmeköy, Kurtköy, Tepeören, Akfırat... Soner, bu yerler arasında özellikle Riva'nın altını çiziyor: "Çok iyi pirim yapmasına rağmen Riva'nın, hala değerleneceği ve Anadolu yakasının gözde yerlerinden biri olacağı öngörülüyor" diyor. Cansel Turgut'a göre ise Avrupa yakasında Silivri güzergahı Anadolu yakasında ise Kurtköy, Molla Fenari aksı, önümüzdeki dönemde daha da değerlenecek bölgeler arasında.
TİCARİ İMARLI ARSAYA YATIRIM KAZANDIRIYOR
Hangi tip arsaya yatırım yapacağınız son derece önemli. Başak Soner, özellikle yeni konut projelerinin olduğu yerlerde, ticari imarlı arsaların en doğru yatırım olduğunu düşünüyor. Bu tip arsalann konut imarlı arsalara göre daha iyi prim yaptığını söyleyen Soner, "Ticari imarlı arsalar yeni yerleşimlerde 3-5 sene zarfında iyi prim yapıyorlar.
Örneğin Ataşehir yerleşik hayata geçmeden burada daire almak yerine dükkan alanlar, hele iyi dükkanlan seçebilenler bugünlerde çok iyi para kazandılar. Birçok yeni yerleşim alanları oluştu. Bu bölgelerde ya da yakınlarında ticari imarlı arsalara yatırım yapıp gelecekte iyi bir market, alışveriş merkezi, küçük sanayi sitesi olarak kullanılacak yatırımlar yapılabilir" diyor.
SANAYİ İMARLI ARSALARDA ANADOLU YAKASI...
Son dönemlerde lojistik depolama imarlı arsalar da en çok prim yapanlar arasında bulunuyor. Avrupa yakasında İkitelli ve Güneşli civarındaki sanayi imarlı arsa fiyatlarının fırladığını belirten Soner, Hadımköy, Kıraç ve Esenyurt'taki fiyatlann kısmen daha ucuz olduğunu söylüyor. Avrupa yakasındaki yüksek fiyatlar nedeniyle son yıllarda Anadolu yakasının tercih edilmeye başlandığı söyleyen Soner, Gebze ve Tuzla'nm yıldızının hızla parladığım dile getiriyor. Sanayi imarlı arsa alacaksanız tedarikçilere, hammaddeye, pazara yakınlığın yanı sıra altyapının uygun olması, ulaşım, enerji kaynakları ve arazi maliyetleri gibi faktörlere dikkat etmek gerekiyor.
FABRİKA VE DEPO İMARLI ARSA RAYİÇLERİ Avrupa Yakası ikitelli Organize Sanayi Bölgesi 300-500 Güneşli - Yenibosna 25 -500 Halkalı - Sefaköy 200-400 Avcılar - Firuzköy - Esenyurt 150-250 Beylikdüzü Mermerciler Org.San.Bölg. 200-350 Haramidere- Beylikdüzü - Kıraç 150-250 Hadımköy Atatürk Org. San. Bölg. 70-150 Silivri Selimpaşa 50-100 Çorlu - Çerkezköy Org. San. Bölgeleri 40-75 Anadolu Yakası Yukarı Dudullu Org. San. Bölg. 350-500 Samandra 150-250 Pendik Kurtköy - Şeyhli mevkii 150 - 300 Tuzla Organize Sanayi Bölgesi 150 200 Gebze Organize Sanayi Bölgesi 150-250 Gebze Organize San. Böl. Yakın çevresi 100-150 Kaynak: TURYAP

Konut imarlı arsa rayiçleri Semt m2 Fiyatı/(dolar) AVRUPA YAKASI Mimaroba - Sinanoba 150-200 Beylıkdüzü 200-500 Bahçeşehir 200-500 Bakırköy - Bahçelievler 1000-2000 Zeytinburnu - Güngören 750-1250 Bağcılar-Esenler - Bayrampaşa 500-1000 Kemerburgaz 250-500 Sarıyer - Tarabya - İstinye 1000 + Şişli - Beşiktaş - Bebek - Emirgan 2000 + ANADOLU YAKASI Tepeören Akfırat 100-200 Tuzla-Pendik 250-350 Kartal 250-500 Ümraniye 500-1000 Çekmeköy - Sarıgazi - Dudullu -Alemdar 250-500 Maltepe - Küçükyalı Kadıköy - Bostancı - Kozyatağı - Ataşehir 1000 + Kalamış - Altunizade - Çengelköy - Çamlıca 2000 + Beykoz - Ömerli - Riva 100-200
İmarlı ticari arsa rayiçleri Avrupa Yakası Beylikdüzü E5 cepheli arsalar 500-1000 Basın Ekspres Yolu cepheli arsalar 1000-1500 Şirinevler - İncirli - Merter E5 cepheli arsalar 2000 $ + Büyükdere Caddesi - Barbaros Bulvarı 3000 + Anadolu Yakası Altunizade - Kısıklı Prestij yol cepheli arsalar 3000+ Ümraniye TEM kavşağı cepheli arsalar 1000-2000 Koşuyolu E5 cepheli arsalar 1000-2000 Göztepe - Kozyatağı E5 2000 + Maltepe E5 cepheli arsalar 800 + Kartal E5 cepheli arsalar 700 + Tuzla E5 cepheli arsalar 500 +
Kezban Gebetaş / tekBorsa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder