10 Mayıs 2010 Pazartesi

Isırgan Otunun Saça Faydaları ve Uygulanması


Isırgan Otunun Saçlara Faydaları

Isırgan otu ile saçlarımıza ekstra canlılık ve sağlık kazandırmak aslında çok da zor değil, gelelim uğlumasına.
2 sap ısırganı sapları ve yaprakları ile birlikte küçük bir kaba koyup, üzerine 1 su bardağı kaynar suyu dökün. Ocağın altını açıp, 3 – 4 dakika kadar da kaynatın. Kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen ısırganın suyunu güzelce süzün; hatta lapasında kalan suyu da süzgeçte bir kaşık yardımı ile ya da eliniz ile bastırarak süzün. Süzülen bu suyu saç diplerinize parmak uçlarınız ile masaj yaparak yedirin.

Isırgan Otunun Saça Faydaları
Isırganı demlerken, kaba sığması için ikiye ya da üçe kırarak ya da bitkiyi ince ince kıyarak da demleyebilirsiniz. (mutlaka eldiven kullanınız! )

Hergün düzenli olarak bunu yaptığınızda sadece bir haftada bile saçlarınız eski sağlıklarına geri dönmeye başlıyor ve ilk ısırgan suyu tedavisinden itibaren dökülme duruyor. Bir kaç ay boyunca düzenli olarak sürekli yaparsanız eğer, (saç kökleriniz ölmemiş ise) dökülmüş saçlarınızın yeniden canlandığını görme olasılığınız da çok yüksek.

Saçlarda Görülen Değişiklikler

Isırgan suyu tedavisi ile  saçlarda gözlenen değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz:
  • Dökülme duruyor,
  • Saç telleri kalınlaşıyor,
  • Saçlar gürleşiyor,
  • Güçleniyor,
  • Hacim kazanıyor,
  • Yıpranma azalıyor
  • Kepeklenmeye iyi geliyor
Isırgan demetler halinde pazarlarda bolca var. Tek bir demet de bir  hafta yeterli geliyor.. Bir demeti bir haftaya bölerek derin dondurucuda buzdolabı poşetlerinde saklamanız mümkün. Hergün bir poşeti açıp, yukarıda anlattığımız şekilde demleyebiliyorsunuz kolayca.

Isırgan Otu ile Canlılık ve Parlaklık Kürü

Saçlara canlılık ve parlaklık vermek için ısırgan otunu kuru veya taze olarak kullanabilirsiniz.Bir tutam ısırgan otunu (yaklaşık 4-5 gram) 750 ml kaynamakta olan suda dört dakika kısık ateşte haşlayın. Soğuduktan sonra süzün.
Eğer saçlarınız temiz ise ısırgan otu suyu ile yıkayın. Yarım saat etki etmesini bekleyin. Daha sonra sadece su ile yıkayıp kurulayın.
Eğer saçınız kirli ise önce şampuan veya sabunla yıkayın. Daha sonra hazırladığınız ısırgan otu suyunu saçlarınıza yarım saat etki etmesini ve sadece suyla yıkayıp kurulayın.
Bu uygulama ile saçlarınıza, canlılık, parlaklık kazandırmış olursunuz. Aynı zamanda saçınızdaki kepeklenmeyi de önlemiş olursunuz.

Saça Yıkama ve Uygulama Yöntemleri

1- Yarım litre taze kaynatılmış  su içine, 5 poşet ısırganotu çayını ilave edin. Kabın ağzını kapatın ve 5-10 dakika demlendirip, soğutun. Elde ettiğiniz bu infüzyonu saçlarınızı yıkayıp duruladıktan sonra durulama suyu olarak kullanın. Saç diplerine yapacağınız masaj, zaman içinde saç kaybını önler, saçları güçlendirir ve kepek oluşumuna engel olur. Ayrıca bu infüzyonu tonik olarak kullandığınızda cildiniz de sıkılaşır.
2- 100 gram dulavrat otu kökü, 100 gram ısırganotu kökü ve 60 gram simsir ağacı yaprağını iki litre sirke içine bırakın. Bitkileri sekiz gün sıcak bir yerde dinlendirdikten sonra süzün. Elde edeceğiniz sıvıyla kafa derisine masaj yapın. Düzenli olarak yapacağınız masaj sayesinde saçlarınız kısa zamanda eski gücüne kavuşacak.
3- Kepeğe karşı 2 bardak dolusu kaynar derecedeki suya 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış hindiba çiçeği(sarı saçlara), veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu yaprağı(kumraldan esmere kadar) ekleyin ve soğuyana kadar demlenmeye bırakın. Sonra süzün ve saçlarınızı durulanırken, kafa derisine de hafif masaj yapın.
4. Kafa derisi kaşıntısına karşı ¼ litre elma sirkesi kaynama derecesine kadar ısıtın (ama kaynatmayın) ve içine 1 avuç dolusu ısırganotu yaprağı ekleyin. 15 dakika demlendikten sonra süzün, saçlarınızı bu suyla durulayın ve kafa derisine masaj yapılır.
5. 4-5 avuç taze veya kurutulmuş yaprak, 5 litre suya koyulur, ağır ateşte kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5 dakika demlendikten sonra süzülür. Kök kullanıldığında ise, 2 avuç dolusu ince kıyılmış kök, 10-12 saat soğuk suda bekletilir, sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür. Bu durumda, saç yıkamak için sodalı sabun gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder